De Ketobox logo - W+G
Kies een box

Uit eten met een keto dieet; hoe pak je dat aan?

Geschreven door De Ketobox op 30 mei 2022

Wat is nu gezelliger dan een terrasje pakken, samen barbecueën of uit eten gaan met vrienden? Heerlijk toch? Ben je net begonnen met een keto dieet? Dan kan het lastig zijn om een koolhydraatarme maaltijd buiten de deur te eten. Want hoe pak je dat aan? Waar ga je eten en nog belangrijker; wat ga je eten? En blijf je dan nog wel in ketose? 

Gelukkig kun je op de meeste plekken gerechten of snacks vinden die prima passen binnen een ketogeen dieet. Je moet alleen even weten hoe je het moet aanpakken. Wij hebben daarom de ultieme handleiding om keto-verantwoord uit eten te gaan voor je in elkaar gezet. Zónder dat dit ten koste gaat van jouw welverdiende momentje van ontspanning en gezelligheid! 

Hoe bereid je je voor?

Bekijk vooraf de menukaart

Je wil natuurlijk niet een willekeurig restaurant kiezen om er vervolgens ter plekke achter te komen dat er alleen koolhydraatrijke opties op de kaart staan. De beste voorbereiding is het vooraf bekijken van de menukaart. Dat kan op de website van het restaurant. Handig om van tevoren te doen, want dan kun je een restaurant kiezen met koolhydraatarme gerechten die jij het lekkerst vindt. Staan er alleen gerechten op de kaart vol koolhydraten zoals brood en pasta? Dan weet je dat je dit restaurant kunt overslaan. Bepaal ook vooraf wat je menukeuze wordt. Op die manier is het makkelijker om jezelf aan die keuze te houden, dan wanneer je al met de kaart in je handen zit. Ook laat je je minder snel beïnvloeden door keuzes van je tafelgenoten. Nog een voordeel: je hoeft de kaart niet meer helemaal door te nemen op zoek naar passende keto-proof gerechten. 

Hoe kies je een keto-vriendelijk restaurant?

Bij het kiezen van het juiste restaurant, kun je naast de menukaart ook kijken naar het soort keuken. Weet je van jezelf dat je het moeilijk vindt om je in te houden bij een aanbod van onbeperkt eten? Dan zijn all-you-can-eat restaurants en lopende buffetten geen goed idee. Kies liever voor een restaurant met een kleine kaart. Zo kom je niet in verleiding door een overdaad aan (bij)gerechten. 

Eet je snel teveel?

Ben je iemand die met lege maag snel teveel eet? Dan kun je ervoor kiezen om alvast wat te eten voordat je de deur uitgaat. Zo voorkom je dat je vanwege trek meer of andere dingen eet dan je oorspronkelijk van plan was. Vooral een vetrijke keto-snack - zoals een handje noten of wat blokjes kaas - geven je een langdurig verzadigd gevoel. Ben je al in ketose? Dan zul je minder snel honger ervaren, omdat je lichaam ingesteld is op het gebruiken van vetten als voornaamste energiebron. 

Langer van huis?

Ga je langer van huis, of heb je geen controle over de plek waar je gaat eten? Dan kun je kant-en-klare keto snacks meenemen. Er zijn veel snacks die je gemakkelijk in je tas stopt. Denk aan een eiwitshake, bakje salade, keto-repen, noten, olijven, blokjes kaas en worst of een gekookt ei. Met een of meer van deze snacks bij de hand, weet je zeker dat je niet bent aangewezen op koolhydraatrijk voedsel. 

In het kort

Keto-proof buiten de deur eten? Zo bereid je je voor:

 • Bekijk van tevoren de menukaart
 • Kies een restaurant zonder aanbod voor onbeperkt eten
 • Eet een keto-verantwoorde snack voordat je deur uit gaat
 • Zorg dat je kant-en-klare keto-snacks bij je hebt

Praktische tips bij het uit eten gaan

In restaurants gelden er - als het gaat om keto-vriendelijke gerechten - een aantal basistips. Hieronder gaan we hier dieper op in. Ook delen we praktische tips. Heb je geen idee welke keukens goed passen bij een keto-dieet? Wij stelden een handig overzicht van restaurants samen. Deze verschijnt binnenkort! Hierin delen we waar je kunt eten én wat je daar allemaal voor lekkers kunt bestellen. Goed nieuws; je kunt bij heel veel eetgelegenheden terecht!

Let op sauzen en smaakmakers

Tegenwoordig zijn er weinig sauzen, marinades en soepen die geen suiker bevatten. Zelfs al is dit nauwelijks merkbaar. Ga er daarom voor de zekerheid vanuit dat alle sauzen suiker bevatten. Het beste kies je voor zelfgemaakte of zo min mogelijke bewerkte sauzen. Zoals een botersaus, geprakte avocado, Griekse yoghurt, pesto, zure room of zelfgemaakte sauzen zoals pepersaus of hollandaisesaus. Wil je zeker weten wat er in de sauzen zit? Vraag de ober naar de ingrediënten van de saus, marinade of soep. Vertrouw je het toch niet? Informeer dan of je de saus apart kunt krijgen en beslis zelf hoeveel je neemt. 

Vervang bijgerechten 

Koolhydraatrijke producten zoals brood en aardappelen, worden vaak als bijgerecht toegevoegd. Uiteraard laat je deze aan je voorbijgaan. Vraag ter vervanging om groenten of extra salade. De meeste restaurants vinden dit geen probleem. Onthou dat koolhydraten niet alleen in brood of in rijst schuilen! Vraag daarom om een salade zonder dressing. Eventueel kun je het vetgehalte opschroeven door extra olijfolie te vragen. 

Voel je niet verplicht om uitgebreid te tafelen

Buiten de deur eten is naast een culinaire beleving grotendeels een sociale aangelegenheid. Het is makkelijker om keto-onvriendelijke verleidingen te weerstaan als je je focust op de sociale interactie met vrienden, familie of collega’s. Tegelijkertijd kan de aanwezigheid van anderen er juist voor zorgen dat je eerder toegeeft aan verleidingen. Of gerechten kiest die je liever niet had willen nemen (1, 2, 4). Sociale factoren kunnen grote invloed hebben op de voedselkeuzes die je maakt (3, 4). Zo hebben studies aangetoond dat mensen geneigd zijn hetzelfde te bestellen als hun tafelgenoten. Zelfs wanneer deze keuze in strijd is met hun eigen dieetwensen (1, 2, 5). 

Niet alleen voedselkeuzes, ook je eetgedrag wordt dus beïnvloed door sociale druk (3, 4, 5). Gaan de mensen met wie je uit eten bent voor een tweede ronde of bestellen ze nog een bijgerecht? Dan is de kans groot dat jij dit ook doet, ook al heb je eigenlijk al genoeg gegeten. Hoe kun je er nou voor zorgen dat jij je keuze en eetgedrag niet laat beïnvloeden door anderen? Het antwoord is simpel; door dit voor te zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat jij de eerste bent die bestelt. Wat ook kan helpen is om je dieetwensen van tevoren aan te geven bij je tafelgenoten. Zo verklein je de kans dat zij jou beïnvloeden bij het maken van je keuze.

Geef je dieetwensen door

Een laatste tip is om de ober of kok op de hoogte te stellen van je dieetwensen. Grote kans dat je niet de eerste bent die vraagt om een koolhydraatarm gerecht. Weinig restaurants doen hier dan ook moeilijk over.

In het kort

Ga je uit eten? Pas deze keto-vriendelijke basistips toe tijdens het bestellen:

 • Bestel of vraag naar suikervrije sauzen en smaakmakers
 • Neem in plaats van koolhydraatrijke bijgerechten extra groenten of salade
 • Voel je niet verplicht om uitgebreid te tafelen (bestel bijvoorbeeld als eerste)
 • Geef je dieetwensen door aan de ober of kok

Een juiste balans zonder schuldgevoel

Zoals je hebt gelezen zijn er met een keto dieet genoeg opties als je buiten de deur gaat eten. Je moet alleen even weten hoe je jezelf hierop kan voorbereiden. Waar je het beste kunt eten en wat je het beste kunt bestellen. Het mag duidelijk zijn dat je een heleboel opties hebt. Een keto dieet hoeft helemaal geen beperking te zijn. Dat heb je zelf in de hand! 

Belangrijker is dat jij jezelf niet beperkt in dingen waar je gelukkig van wordt. Je kunt heus kiezen voor die portie friet bij je hoofdgerecht, of een lekker dessert. En keer een alcoholisch drankje nemen kan ook. Zolang het een bewuste keuze is en je een juiste balans vindt voor jezelf. Voel je daarom ook zeker niet schuldig. Vooral niet als je een heerlijke avond hebt gehad. Uit eten gaan is tenslotte een momentje van ontspanning en gezelligheid!

In het kort

Keto-proof buiten de deur eten? Zo bereid je je voor: 

 • Bekijk van tevoren de menukaart
 • Kies een restaurant zonder aanbod voor onbeperkt eten
 • Eet een keto-verantwoorde snack voordat je deur uit gaat
 • Zorg dat je kant-en-klare keto-snacks bij je hebt

Wil jij ook beginnen met het keto dieet onder begeleiding? Ook verrassende, maar gewenste resultaten behalen? Bekijk dan onze Ketobox Original. Liever het keto dieet vegatarisch volgen? Dit kan met onze Ketobox Vega.

Gerelateerde blogs

De Ketobox logo z+w
De Ketobox 2024 | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring | De Ketobox is een label van PTMike