Ga je gezellig uit eten? Welke dranken kun je dan het beste bestellen als je een ketogeen dieet volgt? Horen light frisdranken daarin thuis? En ga je door één glas wijn uit ketose? Het antwoord daarop is niet zo zwart-wit. Maar gelukkig is water niet de enige optie waaruit je kunt kiezen! In deze blog bespreken we verschillende soorten dranken die vaak besteld worden tijdens etentjes. En we vertellen je welke keto-proof zijn.
Kun je light- of zero frisdranken drinken bij een keto dieet? Het snelle antwoord is ja! Maar door de zoetstoffen die erin zitten is het absoluut geen gezonde keuze. Daarom raden wij het niet aan. Aspartaam, sacharine en sucralose zijn de meestvoorkomende zoetstoffen in light frisdranken. In zero frisdranken is daar nog een zoetstof aan toegevoegd die zeker niet gezonder is: acefultaam-K. Hoewel deze zoetstoffen geen effect hebben op je bloedsuikerspiegel (je gaat er niet door uit ketose), tasten ze wel je darmflora aan. Zoetstoffen doden de goede bacteriën in je darmen en stimuleren slechte bacteriën (1, 2). Iets wat je juist niet wil.
Volgens onderzoek vernietigt één zakje sucralose wel 50% van de goede bacteriën in de darmen (3)! Een ongezonde darmflora veroorzaakt niet alleen buikkrampen, het hangt ook samen met gewichtstoename (4, 5). Ironisch genoeg kun je dus juist aankomen door het drinken van light frisdranken (5).
Er is nog een andere belangrijke factor die een rol kan spelen in het verband tussen light frisdranken en aankomen in gewicht. Omdat zoet een belangrijke rol heeft gespeeld in onze evolutie, zijn mensen heel gevoelig voor zoete smaken. Zoetigheid heeft hierdoor een verslavende werking op ons brein; hoe meer je binnenkrijgt, hoe meer je wil. Verlangt je brein naar zoetigheid (en dus: glucose) en krijgt het alleen zoetstoffen binnen? Dan gaat het compenseren met een verhoogde suikerbehoefte. Kortom: het drinken van light frisdranken verhoogt je suikerbehoefte, waardoor je sneller geneigd bent om koolhydraatrijke producten te nuttigen (6).
Nu zal het effect van 1-2 glazen light-frisdrank meevallen als je normaal gesproken geen suikervrije frisdrank drinkt. Ons advies is wel om light- en zero frisdranken te laten staan. Maar af en toe kan het echt geen kwaad om het te drinken.
Light- en zero frisdranken halen je niet uit ketose. Maar de zoetstoffen in deze frisdranken zijn in het algemeen niet zo goed voor je gezondheid. Idealiter laat je deze light- en zero frisdranken staan. Maar het kan echt geen kwaad om ze zo nu en dan te drinken.
Thee en zwarte koffie zonder suiker, honing en melk zijn keto-vriendelijk. Een zoetje in je koffie of thee kan ook. Het beste kun je hiervoor één van de volgende zoetstoffen gebruiken: stevia of erythritol. Hou je van melk of room in je koffie of thee? Een eetlepel volle melk in je koffie zal niet zorgen voor een overdaad aan koolhydraten. Een medium cappuccino bevat al snel 11 koolhydraten en past daardoor niet goed in een keto dieet. In plaats daarvan kun je vragen of je wat volle ongezoete room of ongezoete soja- of amandelmelk kunt krijgen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf wat ongezoete room of melk mee te nemen.
Koffie en thee zonder suiker kun je prima drinken bij een keto dieet. In plaats van melk kun je vragen naar ongezoete room, sojamelk of amandelmelk.
Alcohol en een keto dieet gaan niet goed samen. Dat komt vooral omdat de meeste alcoholische dranken veel koolhydraten bevatten. Neem bijvoorbeeld bier, waarvan graan het hoofdingrediënt is. De hoeveelheid koolhydraten in bier kan variëren van 3 tot 13 koolhydraten per glas. Dit is - net als bij andere alcoholische dranken- vooral afhankelijk van andere ingrediënten zoals suiker of sap. Alcoholische dranken met veel koolhydraten, zoals likeur of bier, zouden je dus uit ketose kunnen halen. Er bestaan dranken met veel minder koolhydraten, zoals wodka en sauvignon blanc. Zijn alcoholische dranken met weinig koolhydraten dan wel geschikt bij een keto dieet? Hoewel alcohol je niet uit ketose haalt, heeft het wel een verstorend effect op het proces. Daar zijn 4 redenen voor.
Je lichaam beschouwt alcohol als een toxine (gif) en wil dit zo snel mogelijk wegwerken. De lever geeft de prioriteit aan het verwerken van alcohol, waardoor het verbranden van koolhydraten en vetten op een lager pitje komt te staan (6). Alcohol vertraagt de vetverbranding (7), wat ervoor kan zorgen dat koolhydraten en vetten worden opgeslagen als lichaamsvet. En dat kan weer leiden tot het aankomen in gewicht.
In alcohol zitten veel calorieën die geen voedingsstoffen bevatten. Alcohol voedt je lichaam dus niet, het levert wel energie. Deze energie - die je niet verbruikt - slaat je lichaam op als vet. Het gevolg is dat je aankomt.
Het drinken van alcohol remt je impulsbeheersing. Hierdoor kun je de neiging hebben om meer, of andere dingen te eten dan je van plan was. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die alcohol drinken bij hun maaltijd geneigd zijn meer te eten. Terwijl mensen die dezelfde maaltijd eten - zonder er alcohol bij te drinken - dat niet doen. Het drinken van alcohol vergroot dus de kans dat je de verleiding van een frietje of dessert niet kunt weerstaan.
Drink je alcohol wanneer je in ketose bent, dan raak je sneller aangeschoten. Dat komt door een sneller werkende lever. Alcohol wordt veel vlugger verwerkt in het lichaam en zorgt er ook voor dat je het verdovende effect ervan eerder zult merken. Naast dit snellere effect, kan het drinken van alcohol een grotere kater geven als je in ketose bent. Dat komt omdat je sneller uitdroogt. Door zowel het keto dieet als het drinken van alcohol (8). Veel water drinken is dus belangrijk!
Ondanks de nadelige effect van alcohol op ketose, zal een glaasje op zijn tijd weinig verschil maken. Mocht je zin hebben in een drankje, maar wil je dat dit geen (groot) effect heeft op ketose? Kies dan voor sterke drank (geen likeur!). Denk aan gin, whiskey, tequila, cognac, rum of wodka). Bier en mixdrankjes bevatten veel koolhydraten en halen je uit ketose. Hou je meer van wijn? Ga dan voor een half droge of droge wijn.
Een keer een alcoholisch drankje nemen kan dus best. Zolang het een bewuste keuze is - en je een juiste balans vindt voor jezelf - is dit geen probleem. Voel je ook zeker niet schuldig, vooral niet als je een heerlijke avond hebt gehad!
Hoewel alcohol je dus niet ketose haalt, kan het wel een verstorend effect hebben op het proces. Alcohol vertraagt de vetverbranding en versterkt het effect (en de kater). Bovendien kan het ervoor zorgen dat je meer trek krijgt. Ondanks deze effecten, zal een glaasje weinig verschil maken. Sterke dranken (geen likeur) zijn de beste keuze bij een keto dieet. Bier en mixdranken bevatten te veel koolhydraten. Drink je liever wijn? Kies dan voor een half droge of droge wijn.
Wil jij ook beginnen met het keto dieet onder begeleiding? Ook verrassende, maar gewenste resultaten behalen? Bekijk dan onze Ketobox Original. Liever het keto dieet vegatarisch volgen? Dit kan met onze Ketobox Vega.