Keto en koolhydraatarm. Twee eetplannen die regelmatig door elkaar worden gebruikt. Niet vreemd, want beide diëten leggen de nadruk op het verminderen van je koolhydraatinname. En vervangen die door vetten en eiwitten. Ondanks de overeenkomsten, zijn er belangrijke punten waarop ze van elkaar verschillen.
Voordat we de verschillen bespreken, gaan we eerst wat dieper in op koolhydraten. Wat zijn het precies? Waar zitten ze in? En voor welke processen heeft je lichaam koolhydraten nodig?
Keto en het koolhydraatarm dieet zijn twee eetplannen die regelmatig door elkaar worden gebruikt. Ondanks de overeenkomsten, zijn er belangrijke punten waarop ze van elkaar verschillen.
Koolhydraten zitten in onze voeding in de vorm van suikers, zetmeel en vezels. Ze zijn een bron van energie net als eiwitten en vetten. Je lichaam breekt koolhydraten af tot het stofje glucose (bloedsuiker) en gebruikt dit om energie uit te halen. Vooral je hersenen en rode bloedcellen zijn dol op koolhydraten. Behalve dat je lichaam glucose omzet in energie, kan het glucose ook opslaan in de vorm van glycogeen in je lever. Hier komen we straks nog op terug.
Soorten koolhydraten
Enkelvoudig of meervoudig
Een koolhydraat bestaat uit een of meer suikermoleculen (sachariden) en je kunt ze indelen naar het aantal suikermoleculen waaruit ze bestaan. Monosachariden bestaan uit 1 sacharide. Disachariden uit 2 aan elkaar verbonden sachariden. Oligosachariden bestaan weer uit 3 tot 9 sachariden en de polysachariden uit wel meer dan 9 sachariden. Hoef je verder niet te onthouden.
Verteerbaar of onverteerbaar
Dan zijn er nog verteerbare en niet-verteerbare koolhydraten. De verteerbare kan je lichaam gebruiken als energiebron. Niet-verteerbare koolhydraten vallen in de categorie voedingsvezels. Deze kan het lichaam niet opnemen en ze vormen daarom geen energiebron. Leuk weetje; ze zijn wel belangrijk voor de functie van je darmen.
Koolhydraten vind je in onze voeding in de vorm van suikers, zetmeel en vezels. Ze zijn een bron van energie. Je lichaam breekt ze af tot glucose (bloedsuiker). Er bestaan; enkelvoudige of meervoudige, verteerbare en onverteerbare koolhydraten.
Maar waar zitten koolhydraten dan allemaal in? In behoorlijk wat voedingsmiddelen. Met name bewerkt voedsel bevat vaak veel koolhydraten. In Nederland* worden de meeste koolhydraten gehaald uit:
Koolhydraten uit voeding worden door je lichaam vooral verbrand als energiebron voor verschillende lichaamsfuncties. Krijg je veel koolhydraten en andere calorieën binnen? Dan haalt je lichaam energie uit de koolhydraten en slaat vooral de vetten uit je voeding op. Daarom zorgt de inname van te veel calorieën voor een toename in vet en dus gewicht. Ben je in ketose? Dan gebruikt je lichaam vetten als primaire energiebron, in plaats van de suikers uit koolhydraten. Dat is ook de reden dat mensen die een keto dieet volgen afvallen. En waarom koolhydraatarme diëten zo ontzettend populair zijn.
Krijg je veel koolhydraten binnen, dan haalt je lichaam energie uit de koolhydraten en slaat de vetten op. Ben je in ketose? Dan gebruikt je lichaam vetten als primaire energiebron in plaats van koolhydraten. Hierdoor val je af.
Er zijn verschillende diëten die een koolhydraatarm voedingspatroon als basis hebben. De twee bekendste zijn het Atkins dieet en het South Beach dieet. Bij een koolhydraatarm dieet bestaat gemiddeld 30% van je dagelijkse kcal inname uit koolhydraten. Je hoofdbrandstof blijft dus bestaan uit koolhydraten. Daarom duurt het bij een koolhydraatarm dieet lang voordat vetten verbrand worden en je gewicht verliest.
Een ander nadeel van een koolhydraatarm dieet, is dat het lastig kan zijn om vol te houden. Omdat je behoorlijk wat koolhydraten mag eten, kan het moeilijk zijn om maat te houden. Je brein - onder andere - is dol op koolhydraten, reageert er direct op en wil meer! Aan jou de taak hier niet aan toe te geven. Wat dat betreft, is een ketogeen dieet gemakkelijker vol te houden. Omdat je vrijwel geen enkele koolhydraat binnenkrijgt, verdwijnt de hunkering eerder dan wanneer je jezelf steeds weer een portie koolhydraten toestaat.
Er zijn verschillende koolhydraatarme diëten. Hierbij bestaat 30% van je dagelijkse kcal inname uit koolhydraten. Koolhydraten blijven de hoofdbrandstof en daarom duurt afvallen langer. Het kan ook lastig zijn deze dieetvorm vol te houden, omdat door de hoeveelheid koolhydraten de hunkering naar suikers blijft.
Het grootste verschil tussen keto en koolhydraatarme diëten, is dat je bij een ketogeen of keto dieet meer vetten eet. Dat kan betekenen dat de verdeling 75% vetten, 20% eiwitten en slechts 5% koolhydraten per dag is. Normaal gebruikt je lichaam dat aantal koolhydraten als hoofdbrandstof. Ben je in ketose en eet je weinig koolhydraten? Dan gebruikt je lichaam vetten als voornaamste energiebron.
Bij het keto dieet eet je minder koolhydraten dan bij een koolhydraatarm dieet. Hierdoor gaat je lichaam de voorraad glycogeen in je lever aanspreken. En vul je dit niet aan door koolhydraten te eten, dan raakt je voorraad steeds verder op. Omdat je lichaam energie nodig heeft voor beweging en verschillende andere lichaamsfuncties, gaat het vetzuren verbranden. Hierdoor ontstaan ‘ketonen’ die je lichaam als brandstof gaat gebruiken. Je komt in ketose.
Tijdens ketose gebruikt je lichaam vetzuren als bron om ketonen aan het bloed te leveren. Hierdoor wordt lichaamsvet sneller verbrand. Dit is ook de reden dat het ketogeen dieet vaak gevolgd wordt door mensen die willen afvallen. Hoelang het duurt voordat je in ketose komt? Het kost je gemiddeld drie tot vier dagen om in ketogene toestand te komen. Wat je overigens ook met een periode van vasten kunt bereiken.
Bij een ketogeen dieet eet je meer vetten. De verdeling kan zijn: 75% vetten, 20% eiwitten en 5% koolhydraten. Hierdoor gaat je lichaam de voorraad glycogeen aanspreken. Is deze voorraad op dan gaat het vetzuren verbranden. Je komt in ketose. Het duurt gemiddeld drie tot vier dagen om in ketose te raken.
Vindt er ketose plaats, dan worden er aanzienlijk meer ketonen aangemaakt. Het eetpatroon en de producten en gerechten in een uitgebalanceerd keto eetplan - gecombineerd met de juiste micronutriënten en verhoudingen - is belangrijk. Je zit met een kleine hoeveelheid vetten al snel hoger in je kcal dan je denkt. Voornamelijk om deze, maar ook andere redenen is het samenstellen van een goed en persoonlijk passend keto voedingsplan een flinke uitdaging. Wil je hier hulp bij? Neem gerust contact op voor persoonlijk advies en informatie.
Ben je in ketose dan is een uitgebalanceerd keto eetplan belangrijk. Het samenstellen van een volwaardig en persoonlijk keto voedingsplan is een flinke uitdaging. Neem voor advies contact op.
Dit kun je uitlezen door de overtollig acetone - wat je uitscheid via je urine als je in ketose bent - te meten. Dit doe je met ketose strips. De Ketobox levert ketose strips mee om tweemaal per week te meten hoe hoog je precies in ketose zit. Maar er zijn meerdere factoren die meespelen. Wil je zeker weten dat je in ketose bent? Een persoonlijk afgestemd plan helpt je daarbij. Bij De Ketobox wordt alles zorgvuldig op maat afgestemd naar jouw behoeften. En waar nodig wordt het aangevuld met de juiste toevoegingen.
Wil je weten of je in ketos bent? De Ketbox levert ketose strips waarmee je kunt meten hoe hoog je in ketose zit.
Dankzij De Ketobox begin je met een verzekerd gevoel aan jouw keto avontuur!
Ben je benieuwd naar een persoonlijk plan op maat? Of heb je een andere vraag? Neem gerust contact op!